A 178/2002 EU rendelet 2005.01.01- től kötelezően előírja a termékek és összetevőik nyomon követését. 2006. január elsejétől pedig az illetékes szakhatóságnak számonkérési, ellenőrzési kötelezettsége van. A nyomon követhetőséget az élelmiszerlánc teljes hosszában garantálni kell. Nyomonkövetés alkalmazásakor össze kell tudni kapcsolni az anyagok és termékek áramlását a velük kapcsolatos szakmai információk áramlásával, és azoknak szükség szerint együtt kell mozogniuk. 
 

Termékek gyártásakor az alapanyagok, félkész és késztermék jelölésére a teljes gyártási folyamat során működtetni kell egy olyan azonosítási rendszert, amely biztosítja, hogy a minőséget érintő, valamint logisztikai vonatkozású információk összerendelhetők legyenek a termékkel. Ez a jelölés általában betűk és számok kombinációjából létrehozható kóddal történik, amely minden technológiai lépcsőnél lehetővé teszi az azonosítást és nyomon követést. A legfontosabb, hogy a jelölés- egyebek mellett- tartalmazza a gyártás idejét és helyét, valamint egy tételen belüli hovatartozását.

Közvetlen a beérkezést követően megjelenik az alapanyagok és részegységek azonosítása egy cég folyamataiban. Ekkor a beszállítóktól jövő tételeket például olyan adattartalmú kódokkal láthatják el, amelyek biztosítják:

  • A tételek különállóságát (pl. beszállítók, származási hely, minőségi osztály szerint)
  • A legkisebb egység azonosítását a tételen belül, amely a minőségileg azonosnak vehető egységet jelöli (pl. az egyes darab, kanna, láda, vég stb.)
  • A különbözőséget meghatározó minőségi jellemző megadását (pl. ilyen az áru színe szerinti színkód, a desszinszáma, hatóanyag- vagy szennyezőanyag-tartalom)
  • A következő lépcső helyét a további feldolgozás vagy felhasználás során (pl. ország, telephely, üzemegység, gépsor)

A feldolgozáskor ezeket az információkat a legfontosabb feltűntetni az azonosítókódokban vagy az egységeket kísérő feljegyzéseken. Ha ez külön lap, akkor logikusan ezen is célszerű megjelenteni az azonosítókódot, biztosítva a tételhez vagy egységhez való hozzárendelést.

Bővebben információk ld. Navigáció/Élelmiszerbiztonsági Kézikönyv.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elelmiszerbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr86905916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása