2009.01.23. 18:09
Gyártmánylapok, receptúrák, anyagnormák, anyagkiszabások
Az élelmiszeriparban a termékelőállítás egyik feltétele, hogy az adott termék ún. gyártmánylappal rendelkezzen, melyben valamennyi, a termékre jellemző adat és információ feltüntetésre kerül. Magyar Élelmiszerkönyv (ld. navigáció/Rendeletek) egyértelműen meghatározza a gyártmánylap létét és annak kötelező tartalmát. Továbbá az illetékes szakhatóság is ezen dokumentum alapján ellenőrzi a termék előállítási technológiáját. Gyártmánylapban közölt adatoknak tényszerűnek, életszerűnek kell lenni, teljes mértékben egyeznie kell az alkalmazott technológiával. Azaz megfordítom, először meg kell határozni a technológiát, majd gyártmánylap formájában rögzíteni kell azt, végül úgy készítem a termelésben a termékem, ahogy azt a gyártmánylapban meghatároztam magamnak. Valamennyi termékre, termékcsoportra külön-külön kell gy.lapot készíteni. A gyártmánylap minimum tartalma az illetékes oldalon a navigációban megtalálható. Gyártmánylap formátuma, tartalma értelemszerűen élelmiszerágazatonként módosulhat.
Következő ágazatoknak szükséges gy.lap: Sütőipar - Húsipar - Tejipar - Cukrászipar - Konzervipar - fagyasztott nyers, félkész és késztermékek
Gasztronómia, vendéglátás, közétkeztetés területén az ételkészítések egyik feltétele, hogy az adott ételféleség rendelkezzen megfeleő receptúrával - anyagnormával, anyagkiszabással. Melyben valamennyi, az adott ételre jellemző adat és információ feltüntetésre kerül. Az itt közölt adatoknak tényszerűnek, életszerűnek kell lenni, teljes mértékben egyeznie kell az alkalmazott technológiával.
Szólj hozzá!
Címkék: élelmiszerbiztonság haccp
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.