HACCP (önmagában is rendszer), az élelmiszerbiztonság alkalmazásának biztosítására szolgáló leghatékonyabb módszer. Sem több, sem kevesebb. Melyet az EU-ban egységesen elfogadnak és favorizálnak, mint alap rendszert, és amelyet valamennyi tagországban kötelező jelleggel előírnak alkalmazásként. Alkalmazását a 852/2004 EK Rendelete az élelmiszer-higiéniáról (ld. Navigáció/rendeletek) írja elő és szabályozza:  II. Fejezet / Az Élelmiszeripari Vállalkozók Kötelezettségei / 5. cikk / Veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok - "(1) Az élelmiszeripari vállalkozók a HACCP alapelvein alapuló folyamatos eljárást vagy eljárásokat vezetnek be, alkalmaznak és tartanak fenn......

HACCP alkalmazása Farmtól az Asztalig elv alapján alapfeltétel az élelmiszervertikum valamennyi szegmensében. De feltétele pl. élelmiszeripari üzem, vagy vendéglő létesítésének, működési engedély kiadásának. 

Következő területeken kell HACCP-t alkalmazni: vetőmagok csávázása - mezőgazdasági tevékenység - állattenyésztési tevékenység - takarmánykeverő tevékenység - gyümölcstermesztés - zöldségtermesztés - teljes élelmiszeripari vertikum - cukrászipari tevékenység - vendéglátás, közétkeztetés - élelmiszer forgalmazási tevékenység - állati takarmány forgalmazási tevékenység.

Bővebb információk és komplex HACCP dok. minta - Navigáció/HACCP

A bejegyzés trackback címe:

https://elelmiszerbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr56905870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása