Az EU valamennyi tagországában élelmiszeripari szakágazatonként, az adott ágazatra vonatkozó és jellemző Jó Higiéniai Gyakorlat ( GHP ) és Jó Gyártási Gyakorlat ( GHP ) útmutatót kell készíteni, mely egyezik az egységesen jogharmonizált EU-s jogszabályokban és rendeletekben foglaltakkal.
 
Az útmutatók célja, hogy a 2006. január 1-től érvénybe lépett higiéniai rendelet csomaghoz igazodva, az ipari gyakorlatra támaszkodva, segítséget nyújtson a különböző szakágazatokban tevékenykedő élelmiszeripari vállalkozások számára a biztonságos termékek előállításához szükséges követelmények, hatósági szempontból is sikeres teljesítéséhez.
 

Az útmutatók célja segítséget nyújtani az előállítók és az ellenőrző hatóságok számára az Európai Parlament és a Tanács, az élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/EK (2004. április 29.) rendelete szerinti előírások egységes alkalmazásához. 

GHP: Egyszerű, könnyen érthető, gyakorlatias leírása annak, hogy az adott szektorban milyen higiénia szabályokat kell követni (az esetleges előforduló veszélyek kézbentartásának módja). Foglalkoznia kell az adott területre jellemző valamennyi lényeges tevékenységgel és előfordulható veszéllyel. 

GMP: Az összes olyan eljárás, szabályozás, amelynek célja a késztermék biztonság és minőség egyenletes biztosítása. Gyakorlati tanácsot és megoldást nyújt hogyan lehet megfeleni a rendeleti, élelmiszerbiztonsági és minőségi követelményeknek, előírásoknak.

 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://elelmiszerbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr94898453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása