Az élelmiszeriparban a termékelőállítás egyik feltétele, hogy az adott termék ún. gyártmánylappal rendelkezzen, melyben valamennyi, a termékre jellemző adat és információ feltüntetésre kerül. Magyar Élelmiszerkönyv (ld. navigáció/Rendeletek) egyértelműen meghatározza a gyártmánylap létét és annak kötelező tartalmát. Továbbá az illetékes szakhatóság is ezen dokumentum alapján ellenőrzi a termék előállítási technológiáját. Gyártmánylapban közölt adatoknak tényszerűnek, életszerűnek kell lenni, teljes mértékben egyeznie kell az alkalmazott technológiával. Azaz megfordítom, először meg kell határozni a technológiát, majd gyártmánylap formájában rögzíteni kell azt, végül úgy készítem a termelésben a termékem, ahogy azt a gyártmánylapban meghatároztam magamnak. Valamennyi termékre, termékcsoportra külön-külön kell gy.lapot készíteni. A gyártmánylap minimum tartalma az illetékes oldalon a navigációban megtalálható. Gyártmánylap formátuma, tartalma értelemszerűen élelmiszerágazatonként módosulhat.

Következő ágazatoknak szükséges gy.lap: Sütőipar - Húsipar - Tejipar - Cukrászipar - Konzervipar - fagyasztott nyers, félkész és késztermékek

Gasztronómia, vendéglátás, közétkeztetés területén az ételkészítések egyik feltétele, hogy az adott ételféleség rendelkezzen megfeleő receptúrával - anyagnormával, anyagkiszabással. Melyben valamennyi, az adott ételre jellemző adat és információ feltüntetésre kerül. Az itt közölt adatoknak tényszerűnek, életszerűnek kell lenni, teljes mértékben egyeznie kell az alkalmazott technológiával.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elelmiszerbiztonsag.blog.hu/api/trackback/id/tr87898190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása